Navodila za transport in montažo

Navodila za transport in montažo

Navodila za montažo (prenesi dokument)

1. TRANSPORT

Profilirano trapezno pločevino z izolacijo ali brez nje, prevažamo v suhih transportnih sredstvih, prekritih z zaščitnimi ponjavami iz tekstila, ki ne prepuščajo vode in ne puščajo barve. Tovor mora biti ustrezno pričvrščen na transportno sredstvo z zateznimi trakovi.

2. NAKLADALNI PLAN

3. RAZTOVARJANJE Z DVIGALOM

Z dvigalom morajo biti paketi pritrjeni na vsaj dveh mestih, ki sta medsebojno odmaknjeni najmanj za polovico dolžine samih paketov. Za dvig je priporočena uporaba trakov iz sintetičnih vlaken (najlon) širine najmanj 5 cm, tako da je obremenitev razdeljena in ne povzroča deformacij. Uporabiti je treba distančnike pod in nad paketom, ki so sestavljeni iz ravnih in močnih elementov iz lesa ali plastičnega materiala, ki bodo preprečili neposreden stik trakov s paketom. Distančniki morajo biti vsaj 4 cm daljši od širine paketa in široki vsaj toliko, kot je širok zatezni trak.

4. RAZTOVARJANJE Z VILIČARJEM

Kadar se raztovarjanje izvaja z viličarjem, je treba paziti na dolžino paketov in na njihovo morebitno pregibanje s ciljem, da se izognemo poškodbam na spodnjem delu paketa. Ob dostavi je potrebno blago količinsko in kakovostno pregledati. Vsa morebitna količinska odstopanja ali vidne napake je potrebno zabeležiti na dobavnici, ki se jo preda prevozniku. Za čim hitrejšo rešitev reklamacije predlagamo, da se takoj kontaktira prodajalca s katerim ste dogovorili naročilo.

5. SKLADIŠČENJE

Paketi morajo biti skladiščeni tako, da so položeni na ustrezne podloge (les, stiropor…) tako, da so plošče pod naklonom, da se s tem onemogoči zastoj in nabiranje vode na še ne zmontiranih ploščah, ker lahko to pripelje do oksidacije. V primeru, da tega ni možno zagotoviti, je priporočljivo odpiranje paketov in zračenje panelov (z njihovo medsebojno ločitvijo). Če paneli ostanejo zapakirani, lahko že v nekaj dneh oksidirajo. Ko se skladišči na prostem dalj časa, je priporočljivo pokrivanje paketov z zaščitnimi ponjavami iz tekstila, ki so zračne, vodo odporne in ne puščajo barve. S tem se zaščitimo pred vlago, umazanijo in sončnimi žarki.

6. MANIPULIRANJE S PANELI

V kolikor plošče premikamo ročno moramo zagotoviti ustrezno število ljudi. S tem se izognemo morebitnim poškodbam zaradi teže, hkrati pa preprečimo možnost povesa in s tem poškodovanja daljših plošč. Panel dvignemo od tal z vseh strani. Panela ne vlečemo po tleh ali strešni podkonstrukciji. Pri polaganju na podlago to storimo previdno in počasi da ne pride do mehanskih poškodb. Zatezni trakovi, viličarjeve vilice, delovne rokavice in podobni pripomočki za dvig in manipulacijo plošč morajo biti čisti in gladki. S tem se izognemo kemičnim in mehanskim poškodbam površine plošč.

7. MONTAŽA

Osebje zadolženo za montažo panelov mora biti opremljeno z ustrezno delovno obutvijo. Podplati morajo biti čisti(kamenčki, opilki) da med montažo strehe ne poškodujemo ostalih že zmontiranih strešnih plošč po katerih se med montažo hodi. Pred montažo je treba s čisto in vlažno krpo odstraniti morebitne ostanke oksidacije, opilkov in nečistoč za rezanje plošč na gradbišču, se mora uporabiti primerno orodje (ročna žaga, obodna žaga, cirkular, škarje za pločevino itd.). Uporaba brusilke je prepovedana! Pri rezanju je treba preprečiti iskrenje in preveliko segrevanje materiala. Pri rezanju plošč je potrebno ostale plošče ali pakete zaščititi da opilki ne letijo nanje. Profilirana pločevina se reže tako, da je zunanja stran obrnjena navzdol. Pri vrtanju in rezanju nastale ostružke je potrebno takoj odstraniti s površine plošč. Minimalni strešni naklon za strešne plošče brez dolžinskega preklopa mora biti vsaj 7% oz. 4°. pri strešnih ploščah z dolžinskim preklopom naklon strešine ne sme biti manjši od 9% oz. 5.5°, hkrati pa je potrebno pri takšnih manjših naklonih uporabiti dodatni tesnilni trak za vzdolžno in prečno(preklopno) tesnjenje!

8. PREDHODNO LAKIRANE KOVINSKE OBLOGE

Predhodno lakirane kovinske obloge se dobavljajo po naročilu z zaščitno PVC folijo, ki preprečuje poškodbe na predhodno lakiranem delu panela. Zaščitna PVC-folija, ki prekriva predhodno lakirane panele, se mora popolnoma odstraniti pred samo montažo. poleg tega priporočamo, da se s folijo zaščiteni paneli ne izpostavljajo soncu. Za panele, ki so naročeni brez zaščitne PVC-folije, je potrebno zagotoviti še dodatno pozornost med transportom, premikom in montažo. Proizvajalec/dobavitelj ne odgovarja za škodo in napake na materialih in ostalih sredstvih, nastalih zaradi nepravilnega transporta, skladiščenja, manipulacije, obdelave ali montaže!

 • metrapan kvaliteta
  Kvaliteta
  Svojim kupcem nudimo najkakovostnejše izdelke in storitve.
 • metrapan tradicija
  Tradicija
  Z dolgoletnimi izkušnjami bomo kos še tako zahtevnim projektom.
 • metrapan prodajna količina
  Prodajna količina
  Prodali smo že preko 6 milijonov m2 streh in fasad.
 • metrapan razvoj
  Razvoj
  Z nenehnim razvojem zagotavljamo zadovoljstvo naših strank.